Udruženje Naš most Zenica obilježava Međunarodni dan starijih osoba

Udruženje Naš most Zenica i ove godine će obilježiti Međunarodni dan starijih osoba koji se širom svijeta obilježava 1. oktobra. Ovaj put, u galeriji udruženja biće upriličena izložba fotografija talijanskog fotografa Alfreda Gagliardija pod nazivom “Starci/Anziani”.

Skoro 23 posto Talijana i Talijanki je starije od 65 godina, u čemu Italija prednjači u odnosu na druge zemlje Evropske unije. Talijani se, takođe, ubrajaju među najdugovječnije narode na svijetu. Zdravi su, neovisni i aktivni do duboko u starost, što potvrđuju brojna istraživanja. Grupa talijanskih gerontologa nedavno je sugerisala da se donja granica definicije starosti u Italiji pomjeri sa 65 na 75 godina.

Čime se bave? Kako provode vrijeme? Koja je tajna njihove dugovječnosti?

Fotografije koje ilustruju svakodnevni život starijih osoba u Italiji autor je dokumentovao putujući po svojoj domovini u zadnjih deset godina. Alfredo Gagliardi je rođen 1977. godine u Rimu, gdje i danas živi. Kroz svoje fotografije teži kreirati lične interpretacije stvarnosti koju dokumentuje.

Izložba “Starci/Anziani” će biti otvorena između 1. i 31. oktobra u galeriji udruženja u glavnoj zeničkoj ulici, Titovoj 22. Fotografije će se moći pogledati svaki dan u toku oktobra između 10 i 14 sati (osim nedjelje).