Potpisani ugovori Programa “Prvi biznis”, itekako pomažu pripadnicima branilačke populacije

Pripadnici branilačke populacije Zeničko – Dobojskog kantona, njih 104, danas je potpisalo ugovore po osnovu Programa „Prvi biznis“, kojim se pomaže ovoj populaciji kod samozapošljavanja.

Među potpisinicima je Sejad Brotlić, dolazi iz Visokog i cijeli rat je proveo u Armiji BiH. Devet godina nakon rata bio je profesionalni vojnik. Nakon toga supruga i on ostali su bez posla, počeo je prodavati robu na malom stoliću na pijaci, zatim je odlučio da uzme stvar u svoje ruke, pokrenuo je privatni biznis.

„Obzirom da ja već imam registrovanu djelatnost i da sam poprilično stao na noge, ova sredstva ću iskoristiti da proširim svoje aktivnosti i asortiman roba i usluga“, izjavio je Brotlić.
Praksa ovog programa se pokazala dobro i dala pozitivne rezultate. Svi koji su ispunili uslove dobili su sredstva u iznosu od 8.000KM, koja će im biti isplaćena u tri rate. Jedan od uslova je da posluju naredne dvije godine.

„Bavim se uslužnom djelatnošću, tačnije autolimarskom i lakirerskom. Trenutno sam samo ja zaposlen, ali u narednom periodu planiram da primim jednog ili dva radnika. Moj plan je da kupim komoru za farbanje auta. Ovo mi je dobar vjetar u leđa i mislim da će većina korisnika dobro iskoristiti ova sredstva“, poručio je Mensur Čehajić, potpisnik iz Kaknja.
U narednom periodu planirana su još dva programa za podršku članovima boračkih kategorija, a to su „Zapošljavanje djece šehida“ i „Biznis plus“. (Azra Dizdar)