Štrajk upozorenja Sindikata ljekara FBiH održan i u Zenici

Ljekari i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH održali su štrajk upozorenja zbog neriješenog pitanja reprezentativnosti Sindikata ljekara u dijalogu sa organima vlasti.

Rješenje problema reprezentativnosti ovog saveza traženo je i na protestima ljekara u maju, a do njega se pokušalo doći i kroz izmjene Zakona o radu.

U štrajku upozorenja na neriješena pitanja statusa ljekara u Federaciji BiH, prema procjenama Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije, učestvovalo je jučer oko četiri i po hiljade njegovih članova u svim kantonima u Federaciji BiH. Podršku kolegama iskazali su i doktori u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

“Status ljekara i stomatologa u Zeničko – dobojskom kantonu nije sporan. Ovdje je donesen Kolektivni ugovor o radu i u toku su pregovori sa Vladom ZDK oko zaključenja novog, a radi se prosto o nekim kozmetičkim izmjenama, jer su najznačajnija pitanja usaglašena. Danas ćemo podržati kolege koje se još bore za povećanje satnice i reprezentativnost Sindikata”,  kazao nam je doktor Meho Kovačević iz Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici Zenica.

U borbi za prava iz radnog odnosa veoma je važna reprezentativnost sindikata, koja omogućava učešće struke u donošenju kolektivnih ugovora o radu i borbu za prava svojih članova.

„Nije mi jasno zašto se toliko polemizira oko pitanja kolektivnih ugovora za doktore. Ne mogu da shvatim da neko ne vidi činjenice – ljudi idu i ovo što imamo nije dovoljno, a kamoli da nam osporavaju da se šta popravi. Narodu trebaju kolektivni ugovori za doktore, a ne samo nama“, ističe Kovačević.

Od Vlade Federacije BiH ljekari traže donošenje zakona o reprezentativnosti, kojim bi se i ljekarima dalo pravo da predstavljaju sebe i pregovaraju u svoje ime i jednako u svim kantonima.

Doktori u Kantonu Sarajevo od danas stupaju u radikalniji štrajk, a za sindikalnu reprezentivnost u pregovorima sa organima vlasti bore se i u Tuzlanskom i Posavskom kantonu. (Sanja Stević)