Više od milijardu KM za gradnju autocesta stoji u Parlamentu BiH

Od početka 2018. na osnovu putarina i akciza prikupljeno je skoro milijardu i 900 miliona KM. Samo od putarine prikupljeno je više od 650 miliona KM.

Ovaj novac omogućio je kreditiranje gradnje puteva, no gro novca u ovom trenutku nije operativno jer Parlament BiH ne zasjeda, pa nema ko da ratifikuje postignute dogovore.

Radovi na Koridoru 5c odavno su trebali biti završeni, smatra struka. Planovi i projekti davno su završeni ističe profesor Muhamed Zlatar.

“Inženjeri naši su isplanirali, isprojektovali cestu, izvođenje ide bez ikakvih problema kada se izvodi, međutim sve druge stvari koje su vezane za gradnju autoceste čini mi se da ne štimaju”, kazao je Zlatar.

Novca za izgradnju ne manjka. Od početka primjene novog Zakona o akcizama, samo na osnovu putarine građani BiH su za gradnju saobraćajne infrastrukture prikupili više od 650 miliona KM.

“U 2018. godini od kada se prihod i prikuplja u iznosu od 0,25 KM po litru derivata prikupljeno je 386 miliona KM, a u osam mjeseci 2019. je prikupljeno 267,9 miliona”, izjavio je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Nakon usvajanja Zakona o akcizama i banke su spremne finansirati gradnju puteva. No novac koji je već odobren nije operativan, jer Parlament BiH ne zasjeda.

“Od ove milijarde eura negdje iznad, nešto više od 500 miliona eura je u Parlamentarnoj proceduri i čeka na ratifikaciju i odobravanje da bi ta sredstva postala potpuno operativna”, pojasnio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara.

“Mi smo u fazi da imamo jedan broj ugovora koji smo već dodjelili i počeli da radimo u ovom dijelu od 36 km, a da nisu ratificirani, sredstva nisu operativna. S druge strane imamo dogovor sa bankama da iz svojih sredstava predfinansiramo dok se ne završi ratifikacija i onda će nama banke refundirati”, kazao je Adnan Terzić, direktor Autocesti FBiH.

Na Koridoru 5C kroz FBiH u izgradnji je 36 km ukupne vrijednosti 460 miliona. Grade se dionice Vranduk–Ponirak, Ponirak–Vraca, Tunel Zenica–Donja Gračanica, Klopče–Donja Gračanica, Drivuša–Klopče, Buna–Počitelj iPočitelj–Zvirovići. Plan je da se gradnja svih dionica završi u narednih 30 mjeseci.

“Podatak da smo mi od momenta kada je usvojen Zakon o akcizama do danas oko 250 miliona maraka već uradili posla, što je već plaćeno izvođačima”, dodao je Terzić.

Po osnovu putarina i akciza od početka 2018. godine ukupno je prikupljeno skoro milijardu i 900 miliona maraka. Od 2006 godine do osmog mjeseca ove, na osnovu putarina i akciza prikupljeno je nešto više od deset milijardi i 576 miliona KM.

“Sigurno da je taj novac išao u puteve danas bismo imali dobre puteve, a što se tiče tih para imaju regionalni putevi, magistralni, lokalni, sve to košta”, poručio je Zlatar.

Na području cijele BiH operativno je blizu 200 km autoputa, od čega polovina u RS, druga u FBIH. RS tek je počela gradnju na Koridoru 5c. Novac prikupljen po osnovu Zakona o akcizama Autoputevi RS iskoristili su za servisiranje kredita Gradiška-Banjaluka i “9. Januar”, za eksproprijaciju zemljišta na budućim dionicama, izradu dokumentacije, ali i izgradnju naplatnih stanica Čatrnja, Nova Topola i Aleksandrovac.

Izvor: N1