Prevencija mentalnog zdravlja važnija je od samog liječenja

Prema podacima Svjetske zdrastvene organizacije, mentalno zdravlje predstavlja ostvarivanje potpunog kapaciteta i potencijala jedne osobe da bude funkcionalna u svojoj zajednici te da dobro podnosi životne stresove.

Doba odrastanja i adolescencije obilježeno je mnogim izazovima pred kojima se mladi ne snalaze.

Predrasuda za odlazak psihologu u našem društvu i osuda okoline  neki su od razloga zašto roditelji odbijaju pomoć stručnjaka mentalnog zdravlja za svoje dijete. Međutim, u određenim situacijama samo podrška roditelja djeci nije dovoljna. Prema riječima Inele Kaknjo, psihologa u Centru za mentalno zdravlje Zenica, prevencija mentalnog zdravlja važnija je od samog liječenja.

„Dosta je važno kada roditelji primjete neke promjene na djetetu da se obrate stručnoj osobi jer koliko god roditelji smatrali da najbolje poznaju svoje dijete i da mu najbolje mogu pomoći, uloga stučnjaka kod djeteta ima poseban momenat te dijete tu pomoć shvata potpuno drugačije“, – kazala je Inela Kaknjo, psiholog u Centru za mentalno zdravlje.

Inela Kaknjo, psiholog u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Zenica

Odnos djeteta s roditeljima i funkcionalnost porodice su od vitalnog značaja jer često djeca i mladi koji se jave u Centar za mentalno zdravlje imaju različite emocionalne poteškoće.

„Kod depresivnih stanja najčešće reakcije djece i adolescenata su povlačenje i osamljivanje djece, neučestvovanje u aktivnostima gdje su djeca prije uživala. Sa druge strane, kod anksioznih stanja vide se simptomi pojačanja nervoze i razdražljivosti, nizak prag tolerancije te burno reagovanje“, – ističe Kaknjo koja napominje da ove reakcije dovode do problema sa vršnjacima i nastavnicima u školi.

Prema podacima kojima raspolažu zasposlenici Centra za mentalno zdravlje, svijest i briga roditelja o mentalnom zdravlju pozitivno se mijenjaju. (Irdina Nezić)