Na Dan zaštite ozonskog sloja o dobrim i lošim stranama UV zračenja

Povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača, Institut za zdravlje i sigurnost hrane organizovao je danas u Zenici seminar pod nazivom „Oštećenje ozonskog sloja – dalekosežne posljedice na zdravlje“ .

Seminar  je okupio veliki broj posjetilaca koji su imali priliku saznati kolika je važnost ozonskog omotača za živi svijet.

Iz Instituta za za zdravlje i sigurnost hrane navode kako je izniman uspjeh postignut zadnjih godina kada se, zahvaljujući međunarodnim ugovorima,  omogućilo zaustavljanje oštećenja ozonskog omotača ali i započelo njegovo obnavljanje.

„Ovo je sve važno za zdravlje ljudi iz razloga što ozonski omotač prvenstveno štiti od prekomjernog UV zračenja koje nam dolazi od sunca, a dokazano je da je UV zračenje direktno kancerogeno za ljude i životinje, ali ima i određen utjecaj i na biljke“, – kazao je dr. Jasmin Durmišević iz Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Posljedice oštećenja ozonskog omotača su višestruke i dalekosežne, a problem ozona je globalni problem sa najširim razmjerama.

„Bosna i Hercegovina je mala zemlja, međutim i direktno doprinosi rješenju ovog problema potpisivanjem međunarodnih sporazuma kao i usvajanjem odgovarajućih regulacija kojim se ograničava upotreba hemijskih spojeva koji se najviše koriste u industriji rashladnih aparata“, – dodao je Durmišević.

Među predavačima bio je i dipl. ing. Nedim Sladić koji  je istakao da u proteklih nekoliko godina nema značajnije promjene UV indeksa što je i očekivano, jer kako kaže, u Bosni i Hercegovini još uvijek nije zabilježen UV indeks veći od 9,6.

„Sve preko 11 smatra se ekstremnom vrijednošću UV indeksa, dok se  11  smatra vrlo visokom vrijednošću koja može izazvati opekotine kod osoba sa osjetljivim tenom“, – rekao je Sladić.

Osim Nedima Sladića, prisutnima su se još obratili i dr. Nermin Rondić i dr. Jasmin Durmišević.  (Irdina Nezić)