Pokrenut novi ciklus ZeForge akademije

Nakon tri godine postojanja, ZeForge je drugi put pokrenula ZeForge akademiju kojom se nastoji kreirati platforma za razvoj IT sektora u Zenici i okolini.

Riječ je o naprednoj školi programiranja u Zenici koja je ustrojena prema novim standardima učenja i najaktuelnijim tehnologijama u svijetu software inžinjeringa. Plan i program Akademije je baziran na planu i programu Spark škole iz Mostara. Od ukupno 108 prijava, 96 polaznika je svoj put programiranja počelo kroz Početni modul, od čega 40 polaznika učestvuje u nastavi kroz direktna predavanja dok ostali imaju priliku da nastavu i zadatke prate putem Distance Learning-a.

Akademija traje šest mjeseci a polaznici će osim 170 časova imati priliku raditi i na individualnim projektima kako bi stekli što bolje znanje. Akademija je besplatna zahvaljujući podršci Gradske uprave, Agencije ZEDA, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta te Sparku i Nsoftu iz Mostara.

Grad Zenica podržao je projekat Akademije kroz  bespovratnih sredstava u okviru Javnog poziva za nevladine organizacije na koji je ZeForge aplicirao projektom „Zenica IT grad“. ZeForge Developers Community Zenica je prva zajednica programera u Zenici koja kroz svoje aktivnosti i projekte nastoji podići IT svijest povećanjem znanja i vještina prvenstveno kod mladih ljudi i svih onih koji vide svoje mjesto u svijetu informacionih tehnologija.
(Belinda Dorić)