Sutra protesti rudara Federacije BiH

Iznalaženje rješenja za blokade računa i tešku situaciju u Rudniku mrkog uglja Zenica i Rudniku Breza, bila je tema današnjeg sastanka održanog u Sarajevu, a između predstavnika Vlade Federacije BiH, direktora Porezne uprave FBiH, Elektreoprivrede i oba rudnika, kojem su prisustvovali i predstavnici Sindikata rudara FBiH.

“Jedan od zaključaka je da se brezanski Rudnik, u saradnji sa Elektroprivredom, narednih dana dodatno kreditno zaduži i tako pokuša riješiti sporne dugove prema Poreznoj upravi, što iziskuje vrijeme i podrazumijeva i kašnjenje u isplati rudarskih plata i toploih obroka, a kad je u pitanju RMU Zenica, danas nažalost nije kreirano nikakvo rješenje, jer tu imamo jako tešku situaciju, te u ovom trenutku nema načina da se ovaj Rudnik kreditno zaduži, ili da plati porez“, izjavio nam je telefonom nakon sastanka Sinan Husić, predsjednik Upravnog odbora Samostalnog sindikata rudara Federacije BiH.

“Danas usvojeni zaključci ne izvode nas iz problema u zeničkom i brezanskom rudniku i zato ostajemo pri odluci da sutra, 10. septembra, organizujemo protestni skup članova našeg Sindikata i predstavnika svih rudnika koncerna Elektroprivrede, ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, a da u petak, 13. septembra realizujemo najavljeni štrajk u rudnicima Breza i Zenica”, ističe predsjednik Upravnog odbora Samostalnog sindikata rudara Federacije BiH.
(Vesna Jovanović)