OŠ “Vladimir Nazor” jedina škola koja realizuje produženi boravak za djecu

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama ZDK počinje danas, a povodom početka nove školske godine, ali i prvi put organizovanog produženog boravka za učenike ove škole, u zeničkoj Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ organizovana je priredba za prvačiće i njihove roditelje.

Početak nastave čestitali su im i Mirza Ganić, premijer kantona, Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, Bernadeta Galijašević, njegov pomoćnik, te Aida Salkić, direktorica kantonalnog Pedagoškog zavoda.

“Mi smo jedina škola u kantonu, koja će od ove godine realizovati produženi boravak, a djeca će od 7 do 18 sati biti pod stručnim nadzorom, te raditi domaće zadaće i učestvovati u edukacijskim igrama i slobodnim aktivnostima po različitim radionicama”, kaže Mirnes Varupa, direktor ove zeničke Osnovne škole.

“Početak nastave na prostoru našeg kantona kasniće nekih sedam dana samo u Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ u Tetovu, zbog završnih radova na izgradnji novog školskog objekta i pristupnog puta”, izjavio nam je ovom prilikom Spahija Kozlić, resorni kantonalni ministar, ističući da je ove godine za oko 400 osnovaca i srednjoškolaca upisano manje nego lani, ali smanjenjem kriterija broja učenika u razredima, movo ministarstvo riješilo je i sav tehnološki višak prosvejtnih radnika, te nijedan od njih, koji je ranije radio neće ostati bez posla.
“Broj upisanih učenika već godinama se smanjuje, i to je nažalost prisutna tendencija i zato će jedan od zadataka našeg Ministarstva, biti da pokušamo iznaći rješenje za ovakvu situaciju”, napominje ministar Kozlić. (Vesna Jovanović)