Kroz projekat “Ljeto u biblioteci” djeca razvijala svoju kreativnu inteligenciju

U sklopu već poznatog „Ljeta u biblioteci“, u odjeljenju Novo Radakovo, više od mjesec dana mališani su kroz igru, imali priliku unapređivati svoje socijalne vještine, kritičko promišljanje i kreativnu inteligenciju. Za portal Zenicainfo.ba koordinatorica samog projekta, koji je nosio naziv „Sadimo i rastemo“ pojašnjava o čemu je tačno riječ.

Akcent smo stavili na našu radionicu pod nazivom “Stvaraonica pozitivnih navika”, čiji je cilj bio posijati sjeme prijateljstva, razviti ljubav prema pisanoj riječi, te ukazati najmlađima na brigu, kako za sebe, tako i za druge osobe. Sve spomenuto rađeno je u nadi da ćemo kroz ove radionice doprinijeti tome, da naši najmlađi sugrađani jednog dana izrastu u sposobne, voljne i savjesne ljude“, poručuje Ena Šarić, rukovodilac odjeljenja Novo Radakovo, Gradske biblioteke u Zenici.

Ena Šarić

Odziv mališana je bio itekako dobar, dodaje Šarić, ističući:

U sklopu radioniceStvaraonica pozitivnih navika”, organizovali smo Eko dan. Djeca su imala priliku saznati ponešto o recikliranju i opasnom otpadu, te su također i oni sami skupljali karton i plastiku i na neki svoj način dali mali doprinos razvijanju svijesti o ovom ekološkom problemu“.

Pored spomenutog, djeca su se družila i s balerinama, uz pomoć mentorice pravili cekere, i zasigurno proveli nezaboravnih mjesec i po dana u kreativnom duhu. (Lamija Pojskić)