Obrazovanje: Najviše učenika na popravnom iz matematike, fizike, bosanskog i stranih jezika

Sutra završavaju popravni ispiti u osnovnim i srednjim školama u Zenici. U većini škola prolaznost je veća od 95 posto, a školarci po tradiciji, najmanje uče matematiku, fiziku, biologiju i jezike. Osnovci, čini se po statistikama, sve manje uče.

U OŠ Edhem Mulabdić, bila je uoči popravnih ispita organizirana instruktivna nastava za sve predmete iz kojih su učenici upućeni na popravni. Svjesni smo da svi roditelji nisu u mogućnosti plaćati instrukcije, a stalo nam je da učenici zasluže pozitivnu ocjenu na popravnom.

„Najviše je učenika na popravnom iz matematike, biologije, zatim jezika: bosanskog, njemačkog i engleskog, te nekoliko učenika koji polažu popravni iz fizike. Prethodna dva dana obavljeni su pismeni ispiti, a jučer i danas su učenici polagali usmeno. Ukupno ih je ove godine od petog do osmog razreda 46, koji su imali jednu ili dvije negativno zaključene ocjene“, kaže direktorica Zuhra Smaka.

“U Medicinskoj školi oko 15 posto od ukupnog broja učenika je do jučer polagalo popravne ispite. Po jednu ili dvije negativne ocjene na kraju školske godine, imalo ih je 110 od ukupno 728 učenika i učenica. Od tog broja samo jedan učenik nije položio popravni ispit i upućen je da obnavlja godinu”, saznajemo od diretkora Selvira Hadrovića, koji napominje da su na popravnom ove godine većinom učenici III i IV razreda Medicinske škole.

Prema njegovim riječima, i ranijih godina je uvijek bilo više od stotinu kandidata za popravni ispit. Međutim, u osnovnoj školi na Odmutu bilježe blagi porast.

„Stičemo dojam da se sve manje uči. Zadnjih godina sve je veći broj onih koji ne završe razred u mjesecu junu. Ranijih godina smo imali po tridesetak do četrdeset kandidata na popravnim ispitima, a sada ih je više. Da li je to porodično okruženje u kojem roditelji imaju sve manje vremena, ili generalno, društveno okruženje nismo sigurni. Mi se sigurno trudimo da kroz vannstavne aktivnosti i dopunsku nastavu animiramo učenike koji lošije uče, da na kraju školske godine pokažu znanje potrebno za pozitivnu zaključnu ocjenu“, ističe direktorica Smaka.

U školi Edhem Mulabdić učenike će u septembru dočekati novoopremljen kabinet informatike, dvije potpuno nove svlačionice, sanirani toaleti za najmlađe, te okrečen sprat škole. U Medicinskoj je također sve spremno za početak nove školske godine.

Svim školarcima želimo uspješnu i zabavnu 2019./2020. školsku godinu. (Alma Huskić)