Različite analize i mjerenja ukazuju na evidentno zagađenje zraka

Već dugo godina, skoro svakodnevno, aktuelan je problem zagađenja. Evidentna su zagađenja zraka, zemljišta ali i vode, na šta ukazuju različite analize i mjerenja.

Zimi se često zagađenje pripisuje kućnim ložištima, ali kako objasniti izrazito velike koncentracije lebdećih čestica ljeti. Prema mjerenjima udruženja „Ekoakcija“ 12. augusta ove godine u 21:00 sat, najzagađenija je bila Zenica.

Iako je u 21:00 sat izmjereno čak 28 stepeni, Zeničani udišu nezdrav zrak. Mnogi mještani mjesnih zajednica Tetovo, Banlozi, Gračanica, Ričice i Gradišće odbili su razgovarati s nama, a kao razlog tome navode, zaposlenje bližih članova porodice u kompaniji ArcelorMittal.

Naš sagovornik Amir Kafedžić, iako je radio u ovoj kompaniji, odlučio je za naš portal govoriti o ovom problemu.

„Ja sam ovdje u Željezari radio skoro 17 godina. Apsurdno je pitati se postoji li zagađenje, prije od Željezare, a sada od ArcelorMittala“, kaže Kafedžić.

Pored nemarnog odnosa ove kompanije, nadležnih i vlade koji bi trebali riješiti problem zagađenja, tu su i uposlenici koji ne razmišljaju o posljedicama.

„Imamo, za primjer, sindikat radnika koji je sluga ArcelorMittala. Predsjednika sindikata ne interesuje zdravlje radnika, ali i stanovništva. On ne zna šta ima u radnoj zoni koksare, a ja vam mogu reći. On vjerovatno nikada nije pročitao staru, ali i novu upotrebnu dozvolu i rezultate mjerenja. Da je pročitao znao bi kojih otrova ima, na primjer benspiren itd.“, dodaje Kafedžić. (Ajna Nikontović)