Uspješan uspon Zeničana na “krov Evrope” Mont Blanc

Adnan Bičakčić iz Zenice, sa svoja dva sina, Denisom (18) i Alenom (15), te pridruženim članom Hazimom Muračevićem, protekle sedmice su izvršili uspješan uspon na “krov Evrope” Mont Blanc 4810 m.

Radi se o poznatoj zeničkoj sportskoj porodici Bičakčić. Mlađi sin Alen je član juniorske skijaške reprezentacije BiH, a Denis je trener u Ski klubu “ZE-2010”. Već iza sebe imaju zahtjevne uspone na skoro sve bosanskohercegovačke planine, te Triglav, Mangart, Olimp, Marmoladu u Dolomitima, i najviši vrh Austrije Grossglockner.

Ekspediciju na Mont Blanc započeli su u Chamonixu, u kampu gdje sačekali povoljnu vremensku prognozu. Iz Le Fayeta su vozom – Tramway du Mont – Blanc došli do početne tačke uspona na 2372 m. Prva duža pauza je na domu Tête Rousse na 3167 m. Alpinistička skoro vertikalna staza između dva doma, prolazi kroz tzv. “Kuloar smrti” koji je prozvan tako zbog konstantnog odrona i opasnosti od kolizije sa odlomljenim stijenama.

U dom Refuge du Goûter 3815 m su stigli u poslijepodnevnim satima gdje su prenoćili. Uspon na vrh obično započinje u noćnim satima, te se tim oko 1 sat poslije ponoći pod svjetlom čeonih lampi zaputio prema vrhu, zahtjevnom stazom nazvanom “Žilet” koja je pri temperaturi od oko -15 stepeni, i udarima vjetra oko 50 km na sat, uz opasnost propadanja u ambis na talijansku ili francusku stranu planine, predstavljala veliki izazov.
Penjanje je dodatno otežala i pojava simptoma visinske bolesti kod jednog člana tima. Vrh su dosegli u zoru oko 06:05 sati, gdje su uprkos snažnim naletima vjetra uspjeli zabilježiti par fotografija i pozdraviti izlazak sunca. Istim putem su se do večeri spustili u bazu, gdje su proslavili uspon zajedno sa članovima makedonskog tima i dvojicom alpinista iz Sarajeva s kojima su se družili i tokom uspona.

Alenu Bičakčić je jedan od najmlađih Bosanaca koji je uspio ispenjati taj vrh, a već ga očekuje nastavak priprema za predstojeću skijasku sezonu na glečeru Hintertux. Porodica Bičakčić, otac Adnan i sinovi Alen i Denis su i dugogodišnji članovi i instruktori Saveza izviđača grada Zenice. (Mirsad Pripoljac)