Okrugli sto na temu “Muzika kao terapija”

„Muzika kao terapija“, naziv je okruglog stola održanog danas u Zenici. Na ovaj način Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, zajedno sa Gradskim umjetničkim društvom „Filigran“ Zenica, učestvuju već treću godinu za redom na obilježavanju Zenica Summer Fest-a, ove godine im se pridružio i JU Dom zdravlja Zenica – Centar za mentalno zdravlje.

Muzika je jedan od aspekata koji pozitivno utiču na zdravlje ljudi, zbog toga se Institut za zdravlje i sigurnost hrane, odnosno njihova Služba za školsku higijenu, baziraju na najmlađu populaciju, na učenike i studente, i rade na podizanju svijesti i promovisanju zdravih stilova života koji su od velikog značaja za svaku osobu.

„Muzika ima uticaj na zdravlje stanovništva, s jedne strane na mentalno, a sa druge na fizičko zdravlje, jer nažalost svjedoci smo u zadnje vrijeme da je naročito kod mladih izražen sjedilački način života zbog prisustva na društvenim mrežama preko korištenja računara, mobilnih telefona pa i televizije“, kazao je ovom prilikom dr Fadil Šabović.

Nedostatak fizičke aktivnosti, nezdrav način života, ubrzan životni tempo, stres, pridonose lošoj kvaliteti života i utiču na zdravlje. Muzika se pokazala kao pozitivno  sredstvo za podizanje raspoloženja, opuštanje, ali to su samo neke od pozitivnih strana.

„Oslobađa neurotransmiter dopamin koji utiče na dobro raspoloženje, na snižavanje krvnog pritiska, tako da je zaista značajna. Mi u prezentaciji imamo jedan od primjera, gdje kroz naučna istraživanja u Americi se vidi doprinos muzike kod jedne specifične populacije, ne samo na mlade, nego i na stare. Kod dementnih osoba su rezultati čak i neočekivani, i to je primjer koliko muzika i tu daje svoj doprinos. U svakom slučaju mogu da zaključim da je uticaj muzike višestruko pozitivan za zdravlje stanovništva“, istakao je dr. Šabović.

Dobro raspoloženje doprinosi lakšem  i kvalitetnijem obavljanju svih vrsta poslova, a na vama je koju vrstu muzike ćete odabrati. Pa dopustite sebi da se opustite, a uz to i uživate, poručeno je danas sa okruglog stola.(Azra Dizdar)