Zenički atletski miting postao je sportski brend grada Zenice

Do početka Desetog međunarodnog atletskog mitinga „Zenica 2019.“ godine ostalo je još par dana.

Organizacione pripreme su pri kraju,na atletskim poligonima Kamberovića polje u toku su završni radovi na uređenju staza i borilišta. Prema najavama organizatora ovogodišnje deseto jubilarno izdanje biće specifično po mnogo čemu.

„Mi ćemo ove godine premašiti dosadašnji broj zemalja učesnika.Očekujemo takmičare iz 25 zemalja. Postali smo regionalno poznati i postali smo brend u svijetu atletike. Ono što nas obavezuje je, da deseti miting kao jubilarni bude bolji od predhodnih. Obaveza više jeste i to da nam dolazi jedna od najboljih svjetskih atletičarki Ivana Španović, a da ne govorimo i o kvalitetu drugih atletičara“, istakao je Suad Kaknjo, predsjednik Organizacionog odbora Mitinga za Zenicainfo.ba.

Organizatore i sve ljubitelje kraljice sportova posebno raduje forma najboljih bh. atletičara. Iako formu tempiraju za Svjetsko prvenstvo u Dohi početkom oktobra, sigurno je da neće izostati odlični rezultati.

„U tom smislu i naši atletičari dosta pametno rade. Mesud Pezer je mogao i u zimu baciti preko 21 metar, međutim tek sada na mitingu u Pragu je bacio nešto preko 20,70 metara. Znači to tempiranje forme je postupno. I naš najbolji atletičar Amel Tuka ima dobre rezultate na startu sezone. Tempiranje forme je prije svega u funkciji Svjetkog prvenstva. a ne recimo u funkciji našeg mitinga. To je u svakom slučaju pristojna forma svih naših atletičara i možemo očekivati dobre rezultate“, naglasio je Kaknjo.

Suad Kaknjo, predsjednik OO mitinga

Generalni pokrovitelji mitinga su Vlada ZDK-a i Grad Zenica, dok je podrška viših nivoa vlasti još uvijek nedovoljna.

„I pored toga što smo postali regionalni brend, ,mislim da resorna ministarstva na nivou Federacije BIH i države ne odgovaraju adekvatno. Ove godine su najavili svoju posjetu mitingu, na neki način pokušavamo da ih probudimo, i nadamo se da će ove godine podrška biti kvalitetnija“, istakao je na kraju razgovora Suad Kaknjo, predsjednik Organizacionog odbora mitinga. (M.P.)