Serdarević: Civilna zaštita spremno odgovorila na izazove proteklih dana

Nakon nemilih događaja i slika prirodne katastrofe koje su poslane iz naše zemlje u svijet, danas je situacija znatno bolja.

Vremenske prilike se stabilizuju, što uveliko olakšava stanje na terenu. Na sreću, Zenicu su zaobišle veće prirodne nepogode, a šta je razlog tome, i kakve sve aktivnosti je sprovodila civilna zaštita na terenu, provjerili smo s  pomoćnikom gradonačelnika za civilnu zaštitu, Midhatom Serdarevićem.

„Može se konstatovati da je s današnjim danom stanje na terenu mirno, što je bio slučaj i prethodnih dana. Zenicu je zaobišao veći vodeni val koji je pogodio neke druge gradove, od kojih su mnogi morali proglasiti stanje prirodne nesreće”.

Na prostoru grada ni u jednom trenutku, a kako je Zenicainfo.ba ranije izvještavao, nije bilo kritičnih tačaka, što potvrđuje i Serdarević.

„To je istina. Ni u jednom momentu nije bilo ugroženih putnih komunikacija i normalnog, svakodnevnog života. Suočili smo se samo sa sitnijim intervencijama.“

No, zbog čega je Zenica ovaj put izbjegla katastrofu?

„Služba civilne zaštite je izgradila sistem koji može odgovoriti na sve predviđene situacije, a u obimu u kojem je i organizovala strukture civilne zaštite. Pa ipak, ovaj put veće posljedice su nas zaobišle, jer nije bilo izlijevanja vodotoka prve i druge kategorije, a inače vodotoci druge kategorije prave više štete. Aktiviran je i gradski štab, te smo dogovarali aktivnosti koje se trebaju sprovoditi sa subjektima i nosiocima zaštite spašavanja. Na koncu, treba dodati da bismo u slučaju katastrofe koja je zabilježena 2014. godine odgovorili bolje i kvalitetnije“.

Na kraju, Serdarević je apelovao na građane da ne bacaju smeće i na taj  način stvaraju manje propusnosti za vode druge kategorije, koje uslijed pljuskova mogu da začepe prolazne odvode, i na taj način uzrokuju veće probleme građanstvu. (Lamija Pojskić)