Dan policije ZDK: Zlatne policijske značke za Senada Spahića, Seada Kadribašića i Zehrudina Buzu

U prisustvu brojnih zvanica i gostiju, postrojavanjem policijskih jedinica MUP-a ZDK, te svečanim programom i podjelom nagrada i priznanja, u zeničkom Centru za obuku policijskih službenika danas je održana centralna svečanost obilježavanja 15. maja, Dana policije ZDK.

„Policija Zeničko dobojskog kantona u protekloj godini postigla je fantastične rezultate, jer nemamo žarišta izraženog kriminaliteta, ni kriminalnih grupa koje siju strah“, istakao je danas Semir Šut, policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK, naglašavajući i težinu policijskog posla i sve probleme i izazove s kojima se suočavaju u radu, te pozivajući Vladu ovog kantona da nastavi sa kontinuiranim opremanjem i rješavanjem materijalnog statusa policajaca.

„Mi na današnji dan obećavamo da ćemo svoj posao izvršavati savjesno i ispunjavati misiju sigurnosti i stabilnosti, kako bi naše društvo bilo što prosperitetnije i ugodnije za život“, poručio je komesar Šut.

Pridružujući se čestitkama za Dan policije, Dario Pekić, ministar unutrašnjih poslova ZDK, takođe je podcrtao njihove postignute značajne rezultate, te da je za opremanje policije u okviru kantonalnog budžeta za ovu godinu već opredijeljen milion i po konvertibilnih maraka.

„Naše opredjeljenje jeste da stalno unapređujemo naš rad, te da u okviru naših nadležnosti preduzmemo potrebne aktivnosti u cilju održavanja bezbjednosti okruženja za sve nas, a naš prioritet je materijalno tehničko opremanje i edukacija uposlenih, povećanje efikasnosti i kvaliteta rada, kao i povećanje radne discipline i odgovornosti svih zaposlenika kako bi stvorili pretpostavku da što uspješnije odgovorimo na postavljene zadatke“, poručio je ministar Pekić.

Obraćajući se prisutnima Mirza Ganić, premijer ZDK, naveo je da ekonomsko – socijalno stanje stanovništva u našoj zemlji utiče na sigurnosni ambijent, koji je nažalost nepovoljan, a što pogoduje razvoju organizovanog kriminala i porasta upotrebe opojnih sredstava.

„Stoga se kao imperativ nameće potreba za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta mladim i školovanim kadrovima, insistiranje na poštivanju najviših profesionalnih i etičkih standarda u radu, opremanje policije savremenom opremom i tehnologijama, što je ujedno i dio vizije policije kao javnog servisa koji kao takav treba biti u službi građana“, istakao je premijer Ganić.

Najzaslužnijim kolektivima i pojedincima uručena su danas priznanja i pohvale, a Zlatna policijska značka ove godine dodijeljena je Senadu Spahiću iz Zenice, iz Sektora kriminalističke policije, Seadu Kadribašiću iz Policijske stanice Doboj Jug i Zehrudinu Buzi iz Policijske stanice Visoko. (Vesna Jovanović)