Skupština ZDK nije prihvatila Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana ZZO ZDK

Danas je održan nastavak, 24. aprila prekinute, sedme sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon usvajanja Nacrta programa rada Vlade Kantona za ovu godinu, razmatran je i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, koji na kraju saglasnost Skupštine nije dobio.

Zavod zdravstvenog osiguranja je u prošloj godini poslovao pozitivno, prvi put za 21 godinu, pokrio je kompletan deficit ove ustanove, ostvarivši istovremeno suficit u iznosu od skoro šest miliona i 252 hiljade maraka.

No, i pored pozitivnih finansijskih pokazatelja, Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda je odbijen većinom glasova zastupnika, koji su između ostalog bili nezadovoljni zbog visokih troškova koje je Zavod u prošloj godini imao po osnovu sudskih postupaka.

„Na pitanje o troškovima za sudske procese koji su izgubljeni od strane Zavoda prema bivšim radnicima, odnosno onima koji su vraćeni na posao, direktorica nije ni odgovorila“, kaže zastupnik SDP-a, Rifat Delić.

U slučaju bivšeg direktora Zavoda, Senaida Begića, koji je zbog nezakonitog otkaza, u januaru ove godine dobio i konačnu, četvrtu po redu presudu protiv Zavoda zdravstvenog osiguranja, jasno je da je ova ustanova za duge sudske sporove izdvajala na desetine hiljada maraka. Samo u ovom predmetu proizrokovana je šteta opreko 60 hiljada maraka, rekao je danas Begić.

Zastupnica, Sanja Renić, izrazila je nezadovoljstvo kvalitetom esencijalne liste lijekova, koja bi, kako je kazala, morala reflektovati zahtjeve korisnika zdravstvene zaštite, kao što je to slučaj u Kantonu Sarajevo.

„Ako imamo takve uštede, onda bi bilo dobro da se esencijalna lista promijeni“, ustvrdila je Renić.

Jednoglasno je do kraja sjednice usvojena Informacija o stanju bezbjednosti u Zeničko-dobojskom kantonu za prošlu godinu, kao i inicijativa zastupnika, Samira Karahasanovića, o izmjeni Poslovnika Skupštine, kojom je predviđena mogućnost formiranja jednog zajedničkog kluba skupštinskih poslanika, koji djeluju kao samostalni, odnosno u sastavu stranaka koje u Skupštini imaju najmanje jednog izabranog poslanika.

Danas je Kolegij Skupštine, nakon neopozive ostavke predsjedavajuće Amire Hadžić, u skladu s prethodnim dogovorom, na tu funkciju imenovao njenog stranačkog kolegu iz SDA, Ćazima Huskića. (Sanja Stević)