Sve je spremno za tradicionalnu 93. Prvomajsku budnicu

Kulturno umjetničko društvo „Željezara“ Zenica sa svojim Duvačkim orkestrom i ovog 1. maja u povodu Međunarodnog praznika rada, u srijedu 01. maja, 2019. godine organizuje tradicionalnu Prvomajsku budnicu ulicama grada Zenice.

Tačan broj održanih Prvomajskih budnica u našem gradu nije poznat, ali stariji članovi Duvačkog orkestra kažu da je ovo 93. po redu. Naime nastojalo se, a to se i danas čini, da se obuhvati i obiđe što veći dio grada. Glavni orijentiri kretanja, pored glavnih ulica, bile su mahale i sokaci u kojima stanuje neko od poznatih muzičara ili njihovih potomaka, zatim se zastojalo pred kućama i pod prozorima onih koji sviraju Budnicu, kako bi obradovali njihove porodice i komšije, ljubitelje ovog tradicionalnog običaja. Naravno da je Budnica svugdje rado dočekana, a glazbenici su darivani od strane naših sugrađana raznim poklonima. Duvački orkestar osnovan je davne 1926. godine u Zenici kao Rudarska limena glazba. Osnivači orkestra bili su strani stručnjaci koji su došli raditi u Rudnik i Željezaru.

Budnica polazi u 05:00 sati ispred prostorija KUD „Željezara“ Bulevar Kralja Tvrtka I br.17, i proći će ulicama grada uz kratka zaustavljanja na pojediniom mjestima. Muzičari će budnicu svirati sa kamiona, a obilazak završava oko 10:30 sati.