„Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ pred kraj XVIII Festivala BH drame

Pretposljednji dan XVIII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. u ponedjeljak, 29. aprila, u okviru u okviru Takmičarskog programa je odigrana predstava „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ prema djelu Derviša Sušića, u režiji Gorana Damjanca i u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

,,Posljednja ljubav Hasana Kaimije” nikad nije prestao biti aktuelan komad. Njegov povratak na scenu je izuzetno značajan za Narodno pozorište u Tuzli, ali i Tuzlu. Propitivanje odnosa moći, odnosa vlasti i naroda, odnosa različitih nivoa vlasti i različitih nivoa ljudske strasti ali i strahova, nikad, čini se, nije aktuelnije nego danas. Promjena kroz pobunu, odnosno njena nemogućnost, posebno kad govorimo o makroplanu, naglašava mogućnost promjene na mikroplanu – na kraju priče niko od likova nije ostao isti. Baveći se odnosom vlasti i potčinjenih, bogatih i siromašnih, moćnih i nemoćnih u jednom historijskom trenutku naše prošlosti, predstava se bavi nama sadašnjim, podsjećajući nas na naše stanje, na naše mogućnosti i na našu, ne tako blistavu, sudbinu. Poseban kvalitet ove predstave je način na koji se sve nabrojano predočilo publici – nenametljivo, s mjerom, a istovremeno potpuno jasno i otvoreno. Onako kako je Sušić pisac za one koji znaju da čitaju, “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” je predstava za one koji znaju da gledaju. U predstavi igraju: Damir Mahmutović, Adnan Omerović/Dražen Pavlović, Irma Zukić, Elvis Jahić, Edis Žilić, Remira Osmanović, Milenko Iliktarević, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Nedim Malkočević, Samed Alić, Enver Hasić, Jasmina Dedić, Luka Spasojević, Mirza Mujagić.

Isti dan, u Konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je  upriličena promocija knjige Ifete Čirić-Fazlija „Leaping across the Miles: Essays in British Contemporary and American Drama“. O knjizi su pored autorice govorili  Amira Sadiković i Nedžad Fejzić.

U utorak, 30. aprila, posljednjeg dana XVIII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra u okviru Takmičarskog programa će biti odigrana predstava ,,Sjećaš li se Doli Bel”, prema djelu Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Poslije predstave, u 23.59 sati će biti upriličena konferencija za medije na kojoj će Stručni žiri, Novinarski žiri i Žiri publike saopćiti odluke o festivalskim nagradama, čime će zvanično biti zatvoren 18. festival bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica