„Logorilijada“ peta predstava u Takmičarskom programu 18. festivala BH drame

Petog dana 18. festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je odigrana predstava „Logorilijada“ prema tekstu Dragana Komadine, u režiji Ivana Lea Lema i u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika i Matice hrvatske Mostar.

„Logorilijada“ je nastala prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića „Konc logor na Savi“ i zbirci pjesama „Lirika nevremena“, te motivima zbirke novela „Grobnica za Borisa Davidoviča“, Danila Kiša.  „Logorilijada“ je predstava o pjesniku kojeg je povijesni kovitlac podignuo u strašnu oluju, odnosno dramatursku centrifugu s epicentrom u njegovoj glavi. U naratvnom smislu sve počiva na dva sloja, komunističkom zatvoru iz 1948. godine u kojemu Jakovljević svjedoči o zbivanjima u ustaškom logoru iz 1942. godine. I dok je krimen zbog koga je završio u Staroj Gradiški jasno ocrtan, jer je utemeljen na Javkovljevićevim dnevničkim zapisima, onaj u komunističkom zatvoru se tek naslućuje. U predstavi igraju: Robert Pehar, Branimir Vidić Flika, Ivo Krešić, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Boris Matić, Bojan Beribaka i Mario Bošnjak.

U ponedjeljak, šestog festivalskog dana u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u 19 sati u okviru Pratećeg programa  će biti upriličena promocija knjige Ifete Čirić-Fazlija „Leaping across the Miles: Essays in British Contemporary and American Drama“. Istog dana u 20 sati u okviru Takmičarskog programa će biti izvedena predstava „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ prema djelu Derviša Sušića, u režiji Gorana Damjanca i u produkciji Narodog pozorišta Tuzla.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica