Održan prvi seminar i edukacija na temu govora mržnje pod nazivom “Hate speech”

U subotu je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici u organizaciji ELSA-e Zenica (European Law Students Association) održan prvi seminar i edukacija na temu govora mržnje pod nazivom “Hate speech”.

Seminaru su pored studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici prisustvovali i studenti sa drugih Univerziteta tačnije pravnih fakulteta iz Zagreba Sarajeva i Tuzle. Cilj seminara i edukacije je bio da se potakne razgovor o govoru mržnje koji je nažalost sve više prisutan u našem BH društvu. Učesnici su u prvom dijelu seminara imali priliku slušati predavanje OSCE-ovog pravnog savjetnika Ede Sujoldžije koji se dotakao krivičnih dijela počinjenih zbog mržnje, potom kolika je prisutnost istih u Bosni i Hercegovini koristeći se istraživanjem OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Druga veoma bitna tema današnjeg seminara je bila koliko zapravo mediji utiču na stvaranje govora mržnje, i da li je sve što mediji prenesu zaštićeno slobodom govora. Predavanje na ovu temu je držala Velida Kulenović reporterka radija Federacije BiH i potpredsjednica udruženja “BH novinari”. Studenti su u drugom dijelu seminara održali debatu gdje su imali priliku razmijeniti svoje argumente i stavove. Zahvaljujemo se asistentici Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici Dženani Radončić što je u svojstvu člana sudskog vijeća i stručnjaka u pravnoj oblasti iz ljudskih prava, uzela učešće u ovom jedinstvenom događaju. Također zahvaljujemo se govornicima i kolegama kako sa našeg, tako i sa drugih fakulteta što su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj.”