„Pink Moon“ i promocija „Šindlerovog lifta“ trećeg festivalskog dana u zeničkom BNP-u

Nakon bogatog teatarskog programa koji je obilježio prva dva dana XVIII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019, treći dan Festivala je protekao u znaku izvedbe predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i promocije knjige Darka Cvijetića „Šindlerov lift“.

U okviru Takmičarskog programa XVIII festivala bh. drame, u petak, 26. aprila na Velikoj zeničkog BNP-a odigrana predstava „Pink Moon“ prema tekstu Darija Bevande, u režiji Saše Peševskog i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. ,,Pink Moon” je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci. Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažovana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu. A možda nije ništa od toga, nego samo intimna priča koja se odvija između četiri zida jednog stana u kojoj četiri lika tokom jedne večeri na teži način dolaze do kolektivne katarze. Pored rediteljskog angažmana, Saša Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajednički sa scenografom Mensurom Begičevićem, a uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović.

Isti dan, u 19 sati je upriličena promocija knjige Darka Cvijetića ,,Šindlerov lift”. O knjizi su govorili autor i Nedžad Fejzić.

Četvrtog festivalskog dana će biti upriličena dva prateća programa. U 19 sati u Konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti upriličena promocija knjige Dževdeta Tuzlića, a u 20.30 sati na Maloj sceni ,,Žarko Mijatović” će biti izvedena predstava Hasije Borić-Stojić ,,Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi”. Nakon izvedbe predstave Hasiji Borić-Stojić će biti dodijeljena Nagrada ,,Adem Ćejvan”, koja se svakog Festival bh. drame dodjeljuje za životno djelo istaknutom bosanskohercegovačkom glumcu ili glumici.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica