Zenička „Ravna ploča“ na festivalu „Zlatna vila“ u Prijedoru

Višestruko nagrađivana predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Ravna ploča“, rađena prema dramskom tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, u petak, 19. aprila, imat će svoje novo festivalsko izvođenje u okviru Takmičarskog programa Međunarodnog festivala pozorišta „Zlatna vila“ u Prijedoru.

Pored zeničke „Ravne ploče“ na Festivalu će biti odigrane pozorišne predstave iz Zagreba, Beograda, Podgorice i Banje Luke.

Predstava “Ravna ploča” je od svoje premijere u maju 2017. godine do sada ukupno osvojila sedam festivalskih nagrada, među kojima i tri nagrade međunarodnog Stručnog žirija 35. regionalnih susreta kazališta/pozorišta u Brčkom, između ostalih i Grand Prix Festivala za najbolje glumačko ostvarenje. Ova predstava govori o sudbini žene u tradicionalnoj, konzervativnoj sredini, koja se ne uklapa u očekivane društvene norme, što ju obilježava i udaljava od ljudi i okruženja. Sa druge strane, predstava progovora i o prejakoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek dobri za dijete.

U predstavi BNP Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, glumica Kamernog teatra 55, kojoj je u predstavi povjerena glavna uloga. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Za scenski pokret bio je zadužen Thomas Steyaert.

Predstavu ,,Ravna ploča” već 21. maja očekuje i njeno naredno festivalsko učešće u okviru Takmičarskog programa 20. Teatar festa u Doboju, a Bosansko narodno pozorište privodi kraju i pripreme za novu evropsku turneju predstave ,,Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” prema tekstu mlade bh. autorice Tanje Šljivar i u režiji Mirjane Karanović.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica