Nove ortofoto snimke Federacije BiH dostupne na Geoportalu FGU

Federalna geodetska uprava je saopćila da su korisnicima geodetskih i katastarskih podataka od danas na Geoportalu FGU preliminarno dostupne nove ortofoto snimke Federacije BiH.

Ortofoto snimke su nastale na temelju satelitskih snimaka područja Federacije BiH, a snimanje je vršeno tijekom druge polovice 2018. godine u sklopu projekta „Izrada digitalnih ortofoto planova Federacije BiH“. Ortofoto snimci su izrađeni za kompletno područje Federacije BiH i to u rezoluciji 40 centimetara.

Ortofoto je avionski/satelitski snimak tla u digitalnom rasterskom obliku, koji je posebnim postupcima geometrijski popravljen, tj. ortorektificiran tako da je mjerilo na cjelokupnom snimku uniformno. Takav ortofoto predstavlja nezamjenjiv temelj u praćenju promjena u prostoru, urbanizma i prostornog planiranja, projektiranja i implementacije projekata u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, okoliša i zaštite životne sredine i mnogih drugih oblasti.

Početkom narednog mjeseca se očekuje da će na Geoportalu biti objavljeni i ortofoto snimci urbanih dijelova FBiH kvalitetnije rezolucije od 30 centimetara, čime će ovaj projekt biti uspješno finaliziran, saopćeno je iz ove uprave.