Udruženja „Naš most“ i „Naša djeca“ otvaraju „Art Kvart“ u centru Zenice

Maršala Tita 22 u Zenici već je dobro poznata adresa ljubiteljima i ljubiteljicama likovne umjetnosti i zeničkim kreativcima. Od 18. aprila postaće još poznatija.

Udruženja „Naš most“ i „Naša djeca“, komšijske i partnerske organizacije sa iste adrese u Titovoj 22, naporno rade na promociji društvenog uključivanja i poštivanja ljudskih prava. „Naš most“ uglavnom okuplja osobe treće životne dobi, dok su „Naša djeca“ usmjerena na djecu i mlade. Iako se bave različitim aktivnostima s različitim društvenim grupama, cilj im je zajednički – potaknuti pozitivne promjene zasnovane na kreativnom radu i društvenom aktivizmu.

Udruženje „Naš most“ vodi umjetničku galeriju u kojoj svoje radove izlažu članovi i članice udruženja, većinom samouki slikari i slikarice treće životne dobi. U bašti udruženja će se tokom proljeća i ljeta održavati kreativne radionice na otvorenom, izložbe, te filmske i muzičke večeri. U prostorijama udruženja „Naša djeca“ često gostuju lokalni muzičari i muzičarke, u čijem muzičkom studiju snimaju muziku. „Naša djeca“ u istom prostoru produciraju i program RadiYo Active, prve community radio stanice u BiH.

Prostorije oba udruženja, te upravo adaptirana bašta udruženja „Naš most“, izrasla su u jedinstven kreativni prostor u Zenici nazvan „Art Kvart“.

Svečano otvorenje zeničkog „Art Kvarta“ biće upriličeno u četvrtak, 18. aprila u 16.00 sati.