Odlazak velikog čovjeka

Komemorativni skup povodom smrti novinara i publiciste Branimira Tucakovića, održan je u velikoj Sali Gradskog vijeća. Tucaković je preminuo 30. marta, u 86 godini života.

Svojim predanim novinarskim, publicističkim, sportskim i radom u institucijama kulture, Branimir Tucaković, slobodno se može reći, obilježio je cijelu jednu epohu u urbanom razvoju Zenice. Najveći doprinos Branka Tucakovića, kazao je Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice, je to što je kroz novinarski rad šezdesetih godina Zenicu afirmisao kao grad kulture i sporta i odmakao je od stereotipa radničkog grada. On je, po riječima teatrologa Nedžada Fejzića bio specifičan izdanak jednog vremena kada smo svi na ovim prostorima ulazili u ono što se zove modernitet

Bio je novinar Naše riječi, urednik Metalurga, dopisnik Borbe, Oslobođenja, Radio Beograda i Radio Zagreba. Bio je i direktor nekadašnjeg Doma kulture. Bio je fudbaler Čelika i cijeli svoj život bio hroničar istorije ovog kluba koju je objedinio u izvrsnu monografiju.

Branko Tucaković bio je i hroničar zeničkog pozorišta, a njegove kritike u jednu je knjigu objednila Gradska biblioteka Zenica. Ostaće upamćen i kao vrstan tekstopisac šlagera. Plameno nebo, ta neformalna himna Zenice, upravo je njegovo djelo. Branimir Tucaković danas u 15 sati sahranjen je na Gradskom groblju Crkvice. (Danko Travar)