Federalna inspekcija: U 851 nadzoru utvrđeno 588 prekršaja

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopćeno je da je tokom pojačanih inspekcijskih nadzora na području Sarajevskog, Tuzlanskog, Posavskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona od 18.3. do 31.3.2019. godine izvršen 851 inspekcijski i 25 kontrolnih nadzora.

Sačinjen je 851 zapisnik, utvrđeno 588 prekršaja za koje je izdano prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 844.002 KM.

Naplaćen je iznos od 87.896 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak i izrečeno 39 mjera privremene zabrane rada. Izdata su 22 rješenja o zabrani rada fizičkim osobama zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, 14 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, te po jedno rješenje o zabrani rada ugostiteljskom objektu, privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova i isključenju autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti.

Od 281 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da jedan ne posjeduje fiskalni uređaj, i 36 nije izdavalo fiskalne račune.

Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada.

Federalna uprava za inspekcijske poslove poziva su sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.

Pojačane inspekcijske aktivnosti biti će nastavljene na cijeloj teritoriji Federacije BiH, saopćeno je iz ove uprave.