Forum građana Zenice popularizirao zeničku Čimburijadu među najmlađim uzrastima

Veselo je danas bilo u obdaništu „Pčelica“. Mališani su se dobro zabavili u druženju sa Čimburkom i uživali u zeničkom čimburu. Bila je ovo jedna od aktivnosti kojima Forum građana Zenice popularizirao zeničku Čimburijadu među najmlađim uzrastima. Čimburijadom, svojevrsnim narodnim veseljem na obali rijeke Bosne, Zeničani već dugi niz godina dočekuju prvi dan proljeća.

Mališani iz Pčelice zaista su dobro reagovali na posjetu Foruma građana Zenice i program koji su im pripremili sa ciljem da im približe jednu lijepu tradiciju grada u kojem su rođeni. Forum građana Zenice ove godine je organizator oficijelnog dijela Čimburijade.

Ranijih godina, kaže Drago Đorđić,podpredsjednik Foruma, uoči Čimburijade imali smo običaj posjećivati prvačiće. Sada smo odabrali najmlađe uzraste.

Maskota Čimburko, velika simpatična kokoš sa šupljom tavom na glavi, oduševila je djecu.

– U obdaništu Pčelica svake godine za djecu pravimo malu Čimburijadu u dvorišnom prostoru vrtića, kaže odgajateljica Amra Huseinspahić.

Kako i priliči, druženje je okonačno ukusnim čimburom za sve mališane. Forum građana Zenice ima namjeru da pokrene proces zaštite zeničke Čimburijade kao nematerijalnog kulturnog dobra Zenice i BiH. (D.T.)