Zastupnici Skupštine ZDK sutra na hitnoj sjednici mijenjaju rukovodstvo

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Ismet Sarajlić potvrdio je u izjavi za Fenu kako je na zahtjev 18 zastupnika nove parlamentarne većine u ZDK-u predvođene SDA, za sutra u 14 sati zakazana hitna sjednica tog tijela.

Dodaje kako je ovlastio svog zamjenika Mladena Simića da sazove sjednicu.

“Nova većina će sutra ići na smjene u rukovodstvu Skupštine. To nije upitno, jer ja sam i ranije govorio da je to stvar i pravo nove većine. Većina treba da vodi politiku i da ima poluge u vlasti, kako u zakonodavnoj tako i u izvršnoj. Ali sam insistirao da to uradi na zakonski način. Po meni, to nije urađeno tako”, – smatra Sarajlić.

On dodaje kako će sutra na dnevnom redu biti izmjena odluke o osnivanju klubova Bošnjaka i Hrvata te izmjene odluka konstituirajućih klubova za inicijalne prijedloge za imenovanje predsjedavjućeg ili zamjenika.

Nova predsjedavajuća Skupštine ZDK trebala bi biti Amira Hadžić iz SDA, koja će zamijeniti bošnjačkog člana radnog predsjedništva Ismeta Sarajlića iz SBB-a, a novi zamjenik iz reda Hrvata bit će Ivo Tadić iz HDZ-a, koji će zamijeniti Sanju Renić iz Naše stranke. Srpski član radnog predsjedništva ostat će Mladen Simić iz SDP-a, kao jedini izabrani zastupnik iz tog naroda.

N1/FENA