Potpisan ugovor o zajmu za poddionicu Nemila-Donja Gračanica

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, potpisao je danas s predstavnikom Kuvajtskog fonda za razvoj Marwanon Al-Ghanemom ugovor o zajmu, a direktor Autocesta Federacije BiH Adnan Terzić projektni ugovor, koji se odnosi na izgradnju autoceste na koridoru Vc na dionici Nemila – Donja Gračanica.

Ovim je napravljen još jedan važan korak u izgradnji autocesta u BiH, jer će potpisivanjem kreditnog sporazuma BiH i Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj biti omogućeno ulaganje oko 34 miliona eura za projekt autoceste Nemila-Donja Gračanica.

“Što se tiče uvjeta kredita, oni su povoljni i rok otplate je 20 godina, 15 godina plus pet godina grejs perioda, a kamatna stopa je dva posto godišnje”, – ukazao je Adnan Terzić u telefonskoj izjavi za RTV Zenica.

Nažalost, sredstva ne mogu trenutno biti operativna, jer je potrebna ratifikacija na državnom parlamentu i Predsjedništvu BiH.

“Ali je s druge strane pozitivna okolnost što smo sa finansijerom dogovorili da odmah krenemo u tenderski proces”, – istakao je Terzić. (Š.Babić)