Klubovi Bošnjaka i Hrvata predložili novo skupštinsko rukovodstvo

Današnja, četvrta sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona prekinuta je na polovini dnevnog reda, a njen nastavak trebao bi uslijediti u narednih 7 dana.

Prekid sjednice inicirao je zastupnik A-SDA, Ramo Isak, a podržan je od strane nove skupštinske većine.

Skupština je na samom početku većinom glasova prihvatila Prijedlog Odluke o izboru stalnih radnih tijela 8. saziva, odnosno skupštinskih komisija, dok podrške nije bilo za dvije inicijative, dvojice bivših zastupnika Edhema Fejzića i Besima Avdića.

Nakon treće tačke dnevnog reda, data je pauza u kojoj su održane sjednice Klubova naroda, radi pripreme i izbora kandidata za novo skupštinsko rukovodstvo.

Glasanjem u Klubu Bošnjaka za novog predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK, predložena je Amira Hadžić, dok je Klub Hrvata za novog predsjedavajućeg, odnosno zamjenika predložio Ivu Tadića.

Aktuelni predsjedavajući, Ismet Sarajlić je ukazao da nova skupštinska većina ima pravo da mijenja rukovodstvo, ali se moraju ispoštovati procedure i poslovnik. Upitnim je označio i nedavno započetu proceduru izbora Sejada Zaimovića za novog predsjednika Kluba Bošnjaka i Andreja Kajića, za predsjednika Kluba Hrvata, jer, njihov izbor, kako je ustvrdio, nije potvrđen u Skupštini.

S druge strane, Sejad Zaimović je podsjetio, da je na prošloj sjednici Kluba Bošnjaka, utvrđen dnevni red, te da je današnji čin samo nastavak sjednice ovog Kluba.

Isti stav iznio je i Ivo Tadić, zastupnik HDZ-a, kazavši da razumije opoziciju.

„Neki bi ovaj proces zaustavili, međutim mi moramo ubrzati proces, kako bi u narednih 10 do 15 dana imali novu Vladu“, – izjavio je Tadić. (Š.Babić)