Gradsko vijeće Zenice potvrdilo odluku o povećanju taksi na benzinske pumpe

Gradski vijećnici nisu usvojili Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o komunalnim taksama, što je izazvalo nezadovoljstvo kod predstavnika distrubutera nafte i naftnih derivata.

Prema odluci usvojenoj na 32., a potvrđeno na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica, vlasnici benzinskih pumpi u ekstra zoni, umjesto 10.000 KM, plaćat će 80.000 maraka, u prvoj zoni 64.000, u drugoj 48. 000, a u trećoj 32.000 maraka. Predstavnik Naftnog komiteta, Slavko Sić, smatra da je riječ o zaista visokim taksama, neusporedivo višim nego bilo gdje unutar F BiH, tako da jedna od opcija koja je za očekivati jeste povećanje cijene goriva.

Za vraćanje taksi na raniji nivo glasalo je 13 vijećnika.

Vijećnik Sanjin Aldobašić izrazio je nadu da će ova preduzeća biti društveno odgovorna, i da neće doći do poskupljenja nafte i naftnih derivata. Izrazio je svoje nezadovoljstvo ucjenjivačkim odnosom predstavnika naftnog komiteta, te napomenuo da ovime priča nije završena, drugim riječima o odluci se može ponovo govoriti.

Sa druge strane, predsjedavajući GV Zenica, Goran Bulajić, kaže da je nažalost iznenađen stavom određenih vijećnika, koji nisu slušali izlaganje i komentare, ali i stavom predstavnika distrubutera nafte i naftnih derivata čiji je stav bio isuviše ultimativan, kaže Bulajić.

Na odluku, koja bi za posljedicu mogla imati da Zeničani ubuduće plaćaju najskuplje gorivo u Federaciji, reagovao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

On ističe da ova preduzeća imaju mogućnost slobodnog formiranja cijena i oni će to uraditi. „Ja nažalost nemam većinu u GV Zenica i to je svima jasno, i ne mogu uticati kakve će odluke biti“, – rekao je Kasumović, te dodao da ovo nije odluka koju su Gradska uprava i gradonačelnik donijeli, nego Vijeće na prijedlog jednog vijećnika.

Recimo, da osim poskupljenja goriva, predstavnici distrubutera nafte i naftnih derivata, najavljuju da je realno očekivati da vlasnici sada zatvore jedan broj benzinskih pumpi na području Zenice, ali i da pokrenu sudski postupak protiv grada. (R.Šabanović)