Mještani Lašvanskog sliva ponovo proživljavaju teške trenutke

Građani mnogih naselja u Zenici danas su se suočili sa poplavama koje su izazvane topljenjem sijega i kišom koja pada od jučer.

Mještani Lašvanskog sliva ponovo proživljavaju teške trenutke. Almir Pašalić iz Dolipolja kaže da se još nije oporavio od poplava iz 2014. godine, a već strahuju od novih. “Nisam dobio ništa na ime odštete, a sve mi je bilo uništeno. Sve sam od svojih sredstava popravio. Tri komisije mi dolazile i procjenjena mi šteta, ali pomoći ništa. Sve sam sam i sa porodicom i prijateljima popravio”, kaže Almir i dodaje da zbog straha večeras ne smije spavati.


Tokom naše posjete, zaustavili smo se i na ušću Lašve u Bosnu. Okupljeni  mještani, ali i vozači gledaju kako se Lašva izlijeva na lokalni put. Zehrudin Karić kaže da mu rijeka prijeti iz dva pravca. Ispod kuće se izlila, a iznad kuće je probila nasip koji je samostalno napravio kako bi zaštito porodicu i imovinu. “Nisam vjerovao da rijeka može narasti za tri ili četiri metra za samo nekoliko sati. 2014. godine je bilo grozno, ali nije bilo ovako”, kaže Karić.
Kako kaže, očekuje da voda zahvati donji dio kuće, ali mu je lakše uz komšije i druge ljude koji mu pomažu.(N.Glibo)