Alan Hajduk stvara novi i autohtoni muzički žanr: Dark Zenica Electro

U emisiji Popodne s Vama ugostili smo Alana Hajduka, Zeničanina koji važi za underground muzičara u našem gradu, a govorio nam je o novom muzičkom pravcu koji pokušava oživjeti u Zenici, po uzoru na cyberpunk.

Nekadašnji član legendarne zeničke grupe “Gluho doba”, a kasnije i “Dubioze Kolektiv”, osvrnuo se i na ovaj period svog muzičkog djelovanja, istakavši da je to vrijeme lijepih uspomena, a da je sada ipak posvećen stvaranju novog zeničkog pravca “Dark Zenica Electro”, nastao po uzoru na Cyberpunk.

“Ideja je počela tako što sam, nakon dugo vremena, pokušao da napredujem u digitalnoj produkciji. Ja sam analogni tip, a digitalija je meni špansko selo. Mic po mic, krenuo sam da stvaram svoje prve trake, inspirisan Zenicom, industrijom oko sebe, dimnjacima i svime onime što ovaj grad obilježava.” – kaže Hajduk, objašnjavajući kako je došlo do žanra Dark Zenica Elektro.

U svojim trakama, Alan pokušava da dočara viziju budućnosti, a u tome mu pomaže osnovna inspiracija – cyberpunk. Svoju muziku stvara na način na koji bi to možda radila umjetna inteligencija, pa kaže kako su njegove trake minimalističke.

“Novi muzički pravac nastao baš u Zenici zove se Dark Zenica Electro. Dark jer su moje trake mračne, Zenica zato što ovdje počinje, i Electro jer koristim sve elemente elektronskih pravaca. Moram naglasiti da je pravac na kojem radim jedinstven, i ne postoji nigdje drugo osim u Zenici.” dodaje Hajduk.

Muzika na kojoj radi je eksperimentalna, pa ovaj Zeničanin ističe da će ljudima trebati malo vremena da je shvate. (A.Nikontović)

Emisiju Popodne s Vama u kojoj je gostovao Alan Hajduk potražite na našem Youtube kanalu.