Kasni izgradnja zeničke zaobilaznice

Dionica Drivuša – Donja Gračanica, ukupne dužine oko osam kilometara, kojom autocesta A1 zaobilazi Zenicu, dosad je trebala biti izgrađena.

Tako je barem najavljivano u septembru 2014, kada su radovi zvanično počeli. Međutim, ova trasa prolazi kroz područje s vrlo složenom geologijom zbog čega se glavni projekt morao mijenjati i prilagođavati stanju na terenu. Novi rok za završetak ovog posla je kraj ove godine.

Na prvom dijelu zeničke zaobilaznice, poddionici Drivuša – Klopče, krajem prošle godine radovi na građevinskim objektima su završeni. Uz ostalo, izgrađen je most preko rijeke Bosne dužine 650 metara, s tri saobraćajne trake, čija je specifičnost uspon u krivini, a ništa manji izazov nije bila sanacija dva klizišta kroz koja prolazi otvorena trasa.

Prema riječima predstavnika JP Autoceste FBiH Ahmeda Mušije, skoro svi građevinski poslovi su završeni i priprema se dokumentacija za tehnički prijem.

U nastavku, na poddionici Klopče – Donja Gračanica dužine 5,8 kilometara završetak radova se još ne nazire. Istina, najveći dio poslova na dva tunela dužine 600 i 1.000 metara je završen, napreduju i radovi na tri vijadukta, ali i tu su, posebno na otvorenoj trasi, klizišta problem.

“Imamo stalne probleme pomjeranja tla tako da smo cijelom dužinom te trase postavili oko 50 inklometara gdje mjerimo stalno pomijeranja, pratimo da li ugrožavamo neke objekte”, navodi Reuf Kadrić, predstavnik JP Autoceste FBiH.

Intervencije na glavnom projektu te uvođenje najsuvremenijih metoda u rješavanju složenih geoloških problema su svojevrstan ispit za domaće stručnjake i građevinske operativce, kojima je povjeren posao vrijedan više od 100 miliona eura.

“Možemo reći da BiH ima znanje, umijeće i vještinu da napravi i dizajnira dobar proizvod u niskogradnji, cestogradnji. Mi iz Autocesta smo ponosni na tu činjenicu”, ističe Mušija.

Iz Autocesta Federacije uvjeravaju da će do kraja ove godine ovaj dio autoceste ukupne dužine oko osam kilometara biti završen. Istovemeno, najavljuju intenziviranje radova prema sjeveru zemlje, konkretno na dionici Zenica Sjever – Nemila dužine 18 kilometara. No to će i dalje biti tek trećina ukupne dužine Koridora 5c koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu. Za dosad izgrađena 92 kilometra autoceste ovo preduzeće je utrošilo oko 445 miliona eura.

izvor: Federalna.ba