Pravoslavni vjernici obilježavaju praznik Svetog Nikole Čudotvorca

Nikolaj, odnosno Nikola je bio sin jedinac koji je svoje nasljedstvo razdijelio siromašnima nakon što mu roditelji umrli. Njegovo ime znači pobjednik naroda, a on se, vođen Božijom promišlju i zakonima, u skladu s njima pokazao kao apsolutni pobjednik nad zlom.

Ovaj svetac se smatra zaštitnikom moreplovaca, trgovaca, strijelaca, djece, i studenata po cijelom hrišćanskom svijetu. Vjeruje se da na ovaj dan moreplovci, gdje god da se nađu, spuštaju sidra i pomole se svetitelju pa tek onda nastave put. Razlog je taj što se vjeruje da je najveći broj čuda koja je Nikola činio za ovozemaljskog života vezano za putovanja, naročito za spašavanje moreplovaca iz oluja i magle.

Ovom prazniku posebno se raduju djeca koja uoči Svetog Nikole ostave čizmicu u koju se potajno ostavljaju pokloni. Običaj potajnog ostavljanja poklona vezan je za njegov život, jer on dobročinstva i milosrđa nikada nije činio javno.

Sveti Nikola slavi se u vrijeme božićnog posta pa vjernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Prema tradiciji, na današnji dan ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove, ali zato treba darivati djecu i pripremiti božićno žito kako bi cijela godina bila plodna i bogata.