Otvoreno Spomen obilježje poginulim i umrlim rudarima Jame Stranjani

Otvorenje Spomen – obilježja poginulim i umrlim rudarima Jame Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica upriličeno je danas u krugu pogona Stranjani. Ovo okupljanje je organizovano u sklopu obilježavanja 21.decembra – Dana rudara.

Skidanje rudarskih zastava sa ploča na kojima su ispisana imena poginulih i rudarskih zastava u krugu Pogona Stranjani, pripala je djeci tragično stradalog rudara Almira Babića – Bilog.

– Želim da vas pozdravim sa rudarskim pozdravom “SRETNO”. Ovo je jako važno za mene, brata i cijelu porodicu. Nadam se i želim da se ovakva tragedija nikada više neće ponoviti. Teško je, ali isto tako nam daje nadu da oni nisu zaboravljeni, jer nam je to najvažnije kao porodici, – kazala je Lejla Babić, kćerka poginulog rudara.

Prvi rudar Pogona Stranjani, poginuo je tačno prije 50 godina.

– Rudari su većinu sredstava odvojili od dnevnica i toplih obroka, ali podrška Uprave u moralnom i materijalnom smislu također nije izostala. Mi ne zaboravljamo svoje mrtve, a o živima da ne pričamo. Ovo je zasluga svih 236 uposlenika. Ovo je specifičan pogon. Ovdje vlada još ona stara rudarska solidarnost, sloga, jedinstvo te tvrdoglavost. Hranili su nas i rasli smo uz pomoć ove jame. Kada neko spomene zatvaranje to je gore, nego da nas postroje i pobiju, – kazali su iz Organizacionog odbora.

– Pored problematike sa kojom se svakodnevno suočavamo, imamo obavezu u određenom trenutku da se prisjetimo smrtno stradalih kolega rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ako analiziramo zadnjih 5 godina, možemo kazati da smo uspjeli na određen način i određene mjere alarmirati sve u društvu. Investirano je u opremu koja je neophodna za izvođenje rudarskih radova, a vrijednost je više od 300 miliona KM, – ističe Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata rudara Federacije BIH.

Prisutnima se obratio i Nevzet Vrškić, generalni direktor Rudnika mrkog uglja Zenica, koji je kazao da Uprava nije zaboravila porodice poginulih i umrlih rudara te da će im i u budućnosti nastaviti pomagati u skladu s mogućnostima.

Centralno obilježavanje, 21.decembra – Dana Rudara, ove godine biće upriličeno u Kaknju. (Delila Suljić)