Emotivna promocija “Batonovih priča” u Maglaju

Dom  kulture “Edhem Mulabdić” Maglaj, u saradnji sa Klubom paraolimpijskih sportova “Baton” Zenica,  Dan državnosti Bosne i Hercegovine, u subotu, 24. novembra, obilježili su promocijom  knjige “Batonove priče” čiji je autor književnik i novinar Said Šteta. 

U neoficijelnom dijelu promocije mogla se čuti pjesma “Mojoj dragoj BiH” i “Devet heroja” što je naglašavalo da će ova večer  iscijediti emocije umjesto kiše koju je nebo najavljivalo.

Domaćin promcije, direktorica Doma kulture “Edhem Mulabdić”, poetesa sa dušom, književnica, čuvarica kulture i kulturnih vrijednosti u Maglaju, nadasve insan, mr. Rašida Muhić, u svom uvodnom obraćanju kazala je: “Skupina ratnih vojnih invalida koji vole ovu našu domovinu sa Amirom Ismićem na čelu, formirala je udruženje KPS „Baton“ u Zenici. Batonci su znali šta im je činiti 1992.godine kada je Bosni bilo najteže. Svih 19 svjedoka- junaka i heroja ove knjige, su te 1992.godine bili dobrovoljci starosti od nepunih 18 do 31 godine života. Svi su jedanput ili više puta ranjavani. Ovo veče je veče kulture sjećanja uz promovisanje knjige „Batonove priče“ autora Saida Štete, koja pripada vrhunskoj publicistici. Said Šteta, književnik, novinar, rekla bih insan u pravom smislu te riječi, u formi reportaže, svjedoči 19 pojedinačnih autentičnih života, junaka ove knjige i istinski, i knjiga i ličnosti o kojima piše zaslužuju susret sa javnošću. Zato sam sretna da su upravo “Batonove priče” večeras u Maglaju.”

Moderator promocije bila je Nudžejma Ismić, a o knjizi su vrlo nadahnuto sa puno emocija govorili   junaci knjige,  mr. Sci. Fuad Dedić, asistent na FIT-u, Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru,  i mr. sci. Amir Ismić, urednik knjige,  inače predsjednik Kluba paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica. Autor knjige, na kraju svog obraćanja recitovao je pjesmu “Batonov pjev” koja je njegov svojevrsni pjesnički krik na to što  himna Bosne i Hercegovine još uvijek nema tekst i što nam brane bosanski jezik. U muzičkom djelu nastupile su   Amina Džinalić, vokal i violina, Nafija Ibrišimović, violina, kćerka  književnika, rahmetli Nedžada Ibrišimovića, Ajla Gluhić -flauta i recitator Ajša Luković, djeca RVI.

Red priče o knjizi, o kojoj su govorili njeni junaci i autor, te red odlomaka iz knjige,  muzike i pjesme, koje su zlatne djevojke donosile da ni najuporniji nisu mogli zadržati suzu, učinili su da poteku emocije u Maglaju. Ovo je u poruci, koja je stigla dok su promotori još putovali svojim kućama, poručila autoru knjige, direktorica mr. Rašida Muhić:”Dragi Saide, hvala i tebi i cijeloj ekipi još jednom na ovoj prekrasnoj večeri , na emocijama koje ste izazvali, na onim tananim nitima koje ste taknuli u duši svih posjetilaca. Svi su puni prekrasnih utisaka i riječi kao što su “halaliti ne bih mogao da sam ovo propustio” dovoljno govore o značaju i veličini ove večeri.”

tekst i foto: Said Šteta