Nova pravila za nezaposlene

Novi Pravilnik resornog federalnog ministarstva o evidencijama u oblasti zapošljavanja donosi brojne promjene za tražioce posla, tvrde u Birou rada Zenica, dok su građani skolni misliti da se sistemski želi spriječiti nezaposlene da zarade koji dinar van granica BiH, ili da se ima tačna evidencija onih nezaposlenih koji iseljavaju iz svoje domovine. Šta još donosi novi pravilnik za nezaposlene?

Naime rok za javljanje je skraćen za nezaposlene na evidenciji koji imaju zdravstvenu osiguranje za 15 dana, a za one koji ne ostvaruju to, kao ni pravo na novčanu naknadun produžen za mjesec dana. Nezaposlenima bez ijednog navedenog prava rok je produžen za mjesec dana. Propisi su to iz novog pravilnika Federalnog ministarstva rada koji se većini građana Zenice čine sistemski smišljenim.

U današnjoj anketi snimljenoj na ulicama Zenice, sugrađani su o novim pravilima o evidencijama nezaposlenih rekli, da je to učinjeno zbog odlaska nezaposlenih na rad u inostranstvo ili napuštanja domovine „trbuhom za kruhom“.

Međutim, u Birou rada ne žele komentirati, a i ne znaju baš koji je tačan razlog za izmjene propisa. Znaju jedino da propis moraju poštivati.

„Riječ je o novom Pravilniku federalnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku, koji smo krajem septembra dobili bez dodatnog tumačenja“, kaže šef Biroa rada Zenica Saudin Burić.

Međutim, napominje da su rokovi za javljanje jedna od 10 novina novog Pravilnika, a aktivnosti koje treba, shodno tome, da poduzimaju nezaposlene osobe u okviru aktivnog traženja posla, od sada su i profiliranje nezaposlene osobe, njen redovniji kontakt s refernetom u Birou, spisak poslova koje može obavljati, individualno i grupno informiranje i konsultacije u smislu izrade plana traženja posla koji će obje strane poštovati, uz moguću dokvalifikaciju. Minkšti ir pinti lauko baldai ekoseses.lt. Dakle bolji angažman i nezaposlenog i institucije.

Burić naglašava da ovom promjenom ni jedno pravo nije ukinuto, niti umanjeno, samo je rok za određene kategorije smanjen za 15 dana, i to ništa nije dramatično.

Shodno novom pravilniku odmah će se profilirati osobe koje se prijavljuju na biro rada u  kategorije: lakše, srednje ili teže zaposliv, a za one koji su godinama na birou radiće i reevidenciju. Na naše pitanje, zašto su potrebne te kategorije, šef zeničkog Biroa rada odogovara: radi pristupa i provođenja ovih mjera aktivnog zapošljavanja.

Iz općinskih biroa i kantonalnih zavoda mole sve nezaposlene osobe da poštuju propisane rokove javljanja kako se ne bi doveli u situaciju gubljenja statusa i prava po osnovu nezaposlenosti zbog nejavljanja. Pomenute novine novog Pravilnika o evidenciji nezaposlenosti decidno su navedene.

Novi rokovi za javljanje na biro rada:

  1. 30 dana – ako ostvaruje pravo na novčanu naknadu i penzijsko i invalidsko osiguranje;
  2. 45 dana – ako ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje,
  3. 120 dana – ako ne ostvaruje prava po osnovu nezaposlenosti

Nove kategorije nezaposlenih:

  1. lako zaposlive osobe – procjena je da će naći posao u roku od 9 mjeseci
  2. srednje zaposlive osobe – procjena je da će naći posao u roku od 18 mjeseci
  3. teško zaposlive osobe – procjena je da neće naći posao u roku od 18 mjeseci (Alma Huskić)