Zenički horizonti u organizaciji udruženja Vedro

Od sela Sebuja preko zlatnih Kraljevina pa do zeničkih Smetova, kolona planinara je još jednu tmurnu nedjelju učinila VEDROM. Već tradicionalni Zenički Horizonti okupili su širu masu sadašnjih, ali i budućih planinara u želji da ih upoznaju sa okolicom grada i da im približe ljepotu planinarenja.

Iako im vrijeme nije bilo naklonjeno, ipak su odlučili završiti treću etapu Zeničkih Horizonata. Iz toplog autobusa na ledenu kišu, prekrili su se kabanicama i krenuli uspon. Predio od sela Sebuja pa do Kraljevina ukrašen je bogatom šumom i zvukovima prirode. Na putu su čak naišli na mladu zmiju, skoro neprimijetnu s obzirom na sivkastu boju njene kože. Ostavivši je da uživa na otvorenom, lagano su prešli u Kraljevine, područje, u skladu sa imenom, prekriveno zlatnim bojama za koje se vjeruje da je nekadašnje mjesto boravka bosanskih kraljeva. Tu su sreli i pastire sa svojim stadom i njihove vjerne pse koji su ih jedan dio puta i pratili.

Od Kraljevina do Smetova vodio ih je blatnjav šumski put, a na nebu se lagano probijalo sunce. Topao čaj je svakako bio dobrodošao u planinarskom domu, te su se nakon pauze uputili kući niz obronke Smetova.

Zašto su nam Zenički Horizonti toliko bitni? Jer su postali tradicija našeg grada i vrata novim planinarima koji će nastaviti tu tradiciju. Jer su sada simbol našeg grada i prepoznatljiv projekat u kojem mogu učestvovati svi. I tako je i ovaj put bilo. Mladi, stari, iskusni i novi, svi su i ovaj put bili dio VEDRO kolone. Zato ovo činimo i nadamo se da ćemo pješačiti zajedno i u budućnosti, kaže se između ostalog u saopštenju udruženja Vedro. (izvor: Vedro)