Podršku Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika KBZ, pružili NB, SDP i SBB

Odvojenim saopštenjima, s podrškom zahtjevima članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu u Kantonalnoj bolnici u Zenici, koji su štrajkom upozorenja održanim u četvrtak od menadžmenta ustanove zatražili usklađivanje Pravilnika o radu s radnim zakonodavstvom, oglasili su se danas Nezavisni blok, SBB i Socijal-demokratska partija.

„Porazna je činjenica da se na medicinskom kadru, koji je već sada deficitaran u našoj domovini provodi samovolja i tortura političkih poslušnika i podobnika, koji su ovu ustanovu srozali na nivo seoskog dispanzera, umjesto da su je doveli na nivo univerzitetskog kliničkog centra, za što imaju preduslove i što Zenica zaslužuje“, navodi u saopštenju Nezavisni blok, dodajući da će isistirati na reformi zdravstva u BiH i boljim uslovima rada.

Gradska organizacija Socijaldemoksratke partije reagovala je na, kako navodi, sramnu prijetnju menadžmenta Bolnice da će, umjesto da poštuje odredbe kolektivnog ugovora i radi na zadržavanju medicinskog kadra, medicinskim tehničarima uvesti četverobrigadni sistem, napušten prije više od 20 godina.

„Vaša kadrovska politika, kojom ste gomilali administraciju u Sivom domu pokazala se izuzetno pogrešnom, – poručuje SDP menadžmentu zeničke bolnice.

Kantonalni odbor Saveza za bolju budućnost – Fahrudin Radončić podsjeća da je uvijek stajao iza opravdanih zahtjeva obespravljenih radnika, posebno onih koji rade tako human posao. „Poručujemo svim relevantnim, koji su odgovorni da ispune zahtjeve radnika zaposlenih u zdravstvu da to učine, jer je njihova plemenita misao nemjerljiva i da po ovom pitanju ne prave kalkulacije“, saopštava SBB.