Saopštenje i reakcija: Han Group preuzela upravljanje parkingom na istočnoj strani stadiona Bilino polje

Udruženje zaboravljenih branitelja i boraca BiH, Zeničko-dobojskog kantona i Opštinski odbor Zenica, reagovalo je danas na dopis kojim je Javno preduzeće „Parking servis“ obavijestilo pravni subjekt Društvo za trgovinu i usluge d.o.o. Zenica o raskidu Ugovora o zakupu parking prostora na istočnoj strani stadiona Bilino Polje, sa dejstvom od 1. februara ove godine.

U saopštenju se navodi da su ostvarivanjem prihoda od iznajmljivanja parking prostora članovi ovog udruženja ostvarivali egzistenciju za sebe i svoje porodice.

„Parking prostor, uz saglasnost gradonačelnika Fuada Kasumovića, dat je na korištenje preduzeću „Han Grupa“ d.o.o.Zenica, koje je registrovano 13. marta 2018. godine.

Obrazloženje gradonačelnika da je saglasnost data s ciljem poboljšanja usluge građanima, te pomoć „Čeliku“ Zenica, kao i unapređenju sveukupne slike Kluba, nije uvjerljivo.

Prema nezvaničnim saznanjima, novi zakupci su osobe bliske gradonačelniku, Fuadu Kasumoviću, što govori da gradonačelniku Zenice i njegovom Nezavisnom bloku nije stalo do braniteljske populacije, za čiji se boljitak tobože bore“, navodi Opštinski odbor Udruženja zaboravljenih branitelja i boraca BiH Zenica u ovom reagovanju.

Grad Zenica: Ispravna odluka JP “Parking servis” o raskidu saradnje sa DTU “Trange Frange”

U vezi sa saopćenjem kojeg je medijima danas dostavila Udruga zaboravljenih branitelja i boraca BiH i kojeg je potpisao predsjednik Anton Ivanković, a odnosi se na raskid Ugovora o zakupu parking prostora na istočnoj strani stadiona Bilino polje, Gradska uprava i kabinet gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića odbacuju bilo kakvu povezanost sa navedenim.

Ugovor sa Društvom za trgovinu i usluge “Trange Frange” d.o.o. Zenica, kojeg je zastupala Borka Suvajac, potpisan je 01.02.2016. godine sa Javnim preduzećem “Parking servis” d.o.o. Zenice. Nakon vrlo nekorektnog saopćenja od strane navedene Udruge, kabinet gradonačelnika za informaciju o ovom slučaju obratio se upravi Javnog preduzeća “Parking servis” d.o.o. Zenica i tom prilikom dobili smo sljedeće odgovore, koje ćemo javnosti našeg grada dostaviti na uvid.

Iako se po Ugovoru s početka 2016. godine, znači davno prije dolaska na funkciju gradonačelnika, gospodina Fuada Kasumovića, zakupoprimac, odnosno “Trange Frange” obavezao da će plaćati mjesečnu zakupninu u iznosu od 150 KM (uračunat i PDV) isti svoje obaveze nije izmirivao. Naprotiv, krajem juna 2018. godine ukupan dug DTU “Trange Frange” prema JP “Parking servis” d.o.o. Zenica iznosio je 1.350,00 KM.

Društvo za trgovinu i usluge “Trange Frange” d.o.o. Zenica čiji je direktor gđa Borka Suvajac, status zakupoprimca steklo je nakon što je prethodno parking na istočnoj strani stadiona Bilino polje pod zakup koristilo PPIUD “NDB” d.o.o. Zenica u vlasništvu Zlatka Suvajca. Ovo je preduzeće također na ime zakupa Javnom preduzeću “Parking servis” d.o.o. Zenica ostalo dužno 300,00 KM.

Obzirom na iskazana dugovanja DTU “Trange Frange” prema Javnom preduzeću “Parking servis” d.o.o. Zenica, kao i informacije dobijene od uprave ovog javnog preduzeća o pritužbama građana na kvalitetu usluge od strane dosadašnjeg zakupoprimca, a imajući u vidu važnost parkinga prilikom odigravanja utakmica NK Čelik i nogometne reprezentacije BiH na stadionu Bilino polje, Gradska uprava i kabinet gradonačelnika pozdravljaju odluku uprave Javnog preduzeća “Parking servis” d.o.o. da se upravljanje parking prostorom na istočnoj strani stadiona Bilino polje dodijeli “Han Group” koji radi na ozdravljenju NK Čelik, jednom od simbola našeg grada.

Navode iz saopćenja u kojem gospoda Suvajac i Ivanković iznose neargumentovane optužbe na račun gradonačelnika Fuada Kasumovića, imat će priliku dokazati na sudu.

Dokumentaciju u vezi s navedenim zainteresovani mogu preuzeti na službenoj web stranici Grada Zenica (www.zenica.ba), navodi Gradska uprava i Kabinet gradonačelnika Zenice u reakciji na saopštenje Udruženja zaboravljenih branitelja i boraca BiH Zenica.