Zenica među 44 grada u regionu sa BFC certifikatom za povoljno poslovno okruženje

Završna konferencija u procesu BFC certifikacije Grada Zenica održana je 30. oktobra 2017. godine kada se Grad Zenica zvanično pridružio općinama i gradovima s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.

Jučer 24. aprila 2018. godine, u Beogradu, održana je XII skupština NALED-a (Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj) i svečana ceremonija dodjele BFC SEE certifikata općinama i gradovima s povoljnim poslovnim okruženjem među kojima je i Grad Zenica.

Ministri država regiona uručili su 17 certifikata lokalnim samoupravama koje su u prethodnih godinu dana kroz proces certifikacije uspješno usvojili planove reformi i smjernice programa za kreiranje dobre poslovne klime – 11 iz BiH, četiri iz Srbije, jedna iz Makedonije i jedna iz Hrvatske.

U ime Grada Zenica, certifikat je uručen g. Mirsadu Helegu, savjetniku Gradonačelnika za prostorno planiranje i uređenje grada i g. Senadu Pašaliću, direktoru Agencije ZEDA.

BFC SEE program sprovodi se od 2012. godine i dosad se u proces certifikacije uključilo gotovo 100 gradova i općina iz pet zemalja od kojih su 44 ispunili uslove za sticanje certifikata koji privredi i investitorima predstavlja pečat kvaliteta i dokaz da će u ovim sredinama naći predvidivo poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge.

Više od 3 miliona građana i 150.000 privrednih društava u certifikovanim gradovima i općinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije. Uslovi za poslovanje u ovim sredinama kvalitetniji su u prosjeku za 76%. Također, 40% certifikovanih gradova i općina iz regiona našlo se na Financial Times listi najboljih investicionih destinacija u Evropi.   (zenica.ba)