FOTO: Počele probe za predstavu „Ravna ploča“ u režiji Lajla Kaikčija

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica su u toku probe za novu predstavu „Ravna ploča“ prema dramskom tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije.

Premijerna izvedba ove predstave je planirana za 7. maj u okviru otvaranja XVII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. kao praizvedba i festivalska premijera, a u okviru simboličnog obilježavanja 40 godina od ulaska u sadašnju zgradu zeničkog BNP-a.

Prema riječima autora Dragana Komadine, dramski tekst prati posljednji dan u životu majke Delfe koja živi sama u hercegovačkom selu sa slijepim sinom Gabrijelom. Pogođena životnim nedaćama izabrala je samoću i izoliranost, podižući sina u jednom paralelnom svijetu gdje je majčina riječ jedini zakon i put. Uvjerena da ispravlja veliku nepravdu, sina je pretvorila u taoca vlastite prošlosti i uskratila mu normalan razvoj.

U predstavi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, pored zeničkih glumaca Roberta Krajinovića, Nusmira Muharemovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, glumica Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Scenografija i kostimografija je povjerena Sabini Trnki, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Jezička saradnica u radu na predstavi je prof. dr. Naila Valjevac, koja je tekst adaptirala govoru područja Tomislavgrada. Radi se o autorskom timu koji je u i prethodnim projektima Bosanskom narodnom pozorištu Zenica donio mnogo uspjeha. U prilog tome govori i činjenica da je predstava „Drang nach Westen“ (Prodor na Zapad) osvojila šest prestižnih festivalskih nagrada, od čega dvije nagrade za najbolju predstavu u cjelini.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica