Reakcije na Nacrt odluke o djelatnostima u centru grada

Kako se i prepostavljalo, Nacrt Odluke Gradskog vijeća Zenica koja precizira koje djelatnosti se ne mogu obavljati u centru grada, naišao je na negativne reakcije vlasnika mesnica, te u udruženjima koje okupljaju priređivače igara na sreću.

Nacrt Odluke o mogućnosti obavljanja poslovnih djelatnosti u pojedinim ulicama ili dijelovima ulica na prostoru Zenice predviđa da se u užem centru grada ne dozvoljava obavljanje djelatnosti trgovina mesom i mesnim prerađevinama, kockanja i klađenja, te trgovina na malo rabljenom robom, osim u tržnici i trgovačkim centrima.

Moja je želja da se uredi Grad, – izjavio je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, podsjetivši da je građanima obećao evropsku Zenicu. – U meni se uvijek javlja sumnja u upletenost stranaka u ovo pitanje, – dodao je Kasumović.

Gradonačelnik tvrdi da je preko 85 posto građana za uvođenje ove Odluke.

U Udruženju Premijer kladionica ukazuju da je je pomenuta Odluka neustavna i diskriminatorna jer izdvaja nekoliko djelatnosti od ostalih.

U ovom Udruženju ističu da će svoje primjedbe dati u javnoj raspravi, ali će, ukoliko ne bude odjeka, koristiti pravna sredstava da zaštite svoje interese. (Š. Babić)