VIDEO: Pijanist Bartolomej Stanković planira razdrmati zeničku publiku, 31. marta u BNP-u

Bartolomej Stanković je bh. pijanist i docent na katedri za klavir Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. Magistrirao je klavir u klasi Pavice Gvozdić na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a zatim postdiplomski studij na Pijanističkoj akademiji Steinway Academy u Veroni, u klasi Federica Gianella.

Rođeni je Zeničanin, a klavir je počeo svirati 1997. godine u klasi Bahrije Šabanović u ŠOMO „Avdo Smajlović“ u Visokom. Dobitnik je niza nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga, nastupao uz pratnju Zeničkog kamernog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog simfonijskog orkestra, sarađivao je sa orkestrom Sarajevske filharmonije, a 2013. godine predstavljao je Bosnu  i Hercegovinu na 27. Muzičkom biennalu u Zagrebu, u sklopu projekta EU Inside – Outside, od kada počinje njegovo zanimanje za izvođenje bh. muzičkog stvaralaštva za klavir.

Koncertno je veoma aktivan, a u programu Zeničkog proljeća učestvovaće na poziv rukovodioca Kamernog simfonijskog orkestra i hora, profesora Ahme Muharemovića. Solistički koncert Bartolomeja Stankovića biće održan u subotu, 31. marta, u Bosanskom narodnog pozorištu, s početkom u 19 i 30.

Biće to spoj žanrova, nastup, kako kaže ovaj mladi pijanist – inspirisan trenutkom, tako da i sam ne zna šta se sve na tom koncertu može očekivati. Zbog specifičnog repertoara ovaj mladi pijanist i jeste za kratko vreme stekao veliku popularnost.

Batolomej Stanković gostovao je i u Magazinu Popodne s Vama Televizije Zenica. Razgovor s njim je vodila naša Zerina Spahić.