FOTO: Atomsko sklonište zapalilo Zenicu

Sjajni Atomci nastupili su večeras u Zenici.

Pulski hard-rock bend Atomsko sklonište zapalio je svoje fanove večeras u Pivnici Gatto, čime im se odužio za 34 godine odsutnosti. Posljednji put je Atomsko sklonište u Zenici nastupilo davne 1984. godine, kada su, po povratku iz SAD-a, napravili veliku koncertnu turneju po cijeloj Jugoslaviji.

No, Atomci i dalje zvuče „čvrsto i tvrdo“, kako to i dolikuje rock and roll legendama. Nose pozitivnu energiju koju su u velikim količinama podijelili večeras sa svojim zeničkim obožavateljima.

Atomci su jedna od legendi ex-yu rock scene. Pod tim imenom nastupaju od 1977. godine, a najpoznatiji su po svojim snažnim antiratnim stavovima, koje pronalazimo u riječima njihovih brojnih pjesmama.

Svojom su žestinom i orginalnošću izvedbe, te vizionarskim, jakim, angažovanim tekstovima, ostvarili tokom godina, pod vodstvom svog osnivača, Brune Langera, izvanredan uspjeh na domaćoj sceni, a sredinom ’80-ih uspjeli su ući i na američku „Top 100“ listu. U svojoj dugogodišnjoj muzičkoj karijeri, bili su predgrupa bendovima Motorhead, Uriah Heep i Whitesnake.

Aktuelnu postavu Atomskog skloništa čine Bruno Langer – bas gitara i vokal, Ranko Švorcan – gitara i Stjepan Bobić Stipe – bubnjevi.

Foto: Rizah Halilkadić