‘Romeo i Julija’ na Svjetski dan pozorišta

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica su u toku probe za predstavu „Romeo i Julija“ rediteljice Selme Spahić. Adaptaciju je, zajedno sa rediteljicom, radio dramaturg Dario Bevanda.

Zanimljiva ekipa ove predstave, koja svoju premijernu izvedbu očekuje 27. marta u povodu obilježavanja Svjetskog dana pozorišta, a u okviru 23. Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“, bavi se konzervativnošću društva, koje daje sebi za pravo da ograničava mnoge individualne slobode, jer se ne uklapaju u normativni kodeks ponašanja.

Istraživanje, sprovedeno sa mladim ljudima u Zenici, otkrilo je da na neodobravanje sredine nailaze, ne samo veze između mladih koje se smatraju neprikladnima, koje su tema predstave, nego i svako odstupanje od standarda „normalnosti“, od fizičkog izgleda, preko svjetonazora do životnih izbora.

Predstava, također, istražuje međugeneracijski jaz, koji je u uskoj vezi sa tehnološkim napretkom i dinamiku razvoja ljubavnog odnosa između mladih ljudi koji je danas podjednako u virtuelnom kao i u realnom prostoru.

U predstavi „Romeo i Julija“, pored glumaca i glumica učestvuje i devetnaest mladih osoba iz Zenice koje su odabrane procesom audicije i koje donose sasvim novi pogled na temu drame.

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i gostujuće glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj.

Za scenografiju zadužena je Mirna Ler, za scenski pokret Thomas Steyaert, a za kostimografiju Hatidža Nuhić. Kompozitor predstave je Draško Adžić.