Klizište u Rujevcima pokrenulo se s početkom radova na izgradnji vijadukta na Koridoru 5c

U naselju Rujevci u mjesnoj zajednici Donja Gračanica prije 20-ak dana aktiviralo se klizište koje ugrožava nekoliko stambenih objekata.

Zora Jazvić čija se kuća nalazi na samoj ivici klizišta kaže da se prvo pojavila jedna linija, a da je onda počelo sve naglo da tone.

– Bratova kuća i ova ispod su direktno zahvaćene klizištem. Bojim se da ne uhvati i moju kuću, – kaže Zora.

Naša sagovornica kaže da u 63 godine, koliko živi na ovom mjestu, nije bilo problema i da se klizište pojavilo nakon što je prokopan put, koji se koristi za izgradnju tunela i vijadukta na koridoru Vc.

– Prokopavanjem puta i formiranjem deponije zemlje vjerovatno su zatvoreni odvodni kanali i zbog toga se pokrenulo klizište, – ističe.

Mještani su problem prijavili izvođaču radova Euro-asfaltu, te u gradsku službu. Inžinjeri ove kompanije sutra bi trebali izaći na lice mjesta da sagledaju situaciju. Zora kaže da je zbog svega jako zabrinuta.

– Vjerujte mi da i ne spavam normalno. Kćerka i ja smo same u kući, a i u ovim okolnim kućama su uglavnom žene. I mi bismo voljeli da i nas sklone odavde da ne strahujemo, -zaključila je Zora. (N.G.)